Ett sjuttiotal stugvärdar deltog i ett fullmatat program under en utbildningshelg den 25 – 26 maj. Kursen arrangerades av STF Fjällstugor och gick på Undersviks gårdshotell i naturskön hälsingemiljö tre mil norr om Bollnäs.
Och högtryck var det – både i vädret och i kursens innehåll!

Majoriteten som deltog var stugvärdar på väg till sitt första sommaruppdrag men även stugvärdar med tidigare erfarenhet deltog för att friska upp sina kunskaper och få del av den senaste utvecklingen inom fjällstugvärdskapet.
Undersvik är en stiftsgård som STF arrenderar sedan något år tillbaka där man driver ett gårdshotell med drygt 130 bäddar. Byggnaderna är vackert belägna i en sluttning ned mot Orsjön. Nyrenoverat och fräscht, god mat och sol under hela helgen. Vad mer kan man begära för en kurshelg med många aktiviteter både inom- och utomhus.

Programmet innehöll rubriker som brand, gasol, sjukvård i väglöst land, praktisk fjällkunskap och värdskap i fjällstugan. För oss som varit på tidigare utbildningar och uppstartsmöten var de flesta rubrikerna välkända men den här gången delvis med nya grepp, t ex när det gäller sjukvård. Ingen praktikövning på HLR (hjärt- och lungräddning) den här gången men träning i första hjälpen för trauma och blödning, behandling av skelett-, bränn- och köldskador samt inpackning av skadade på fjället.

Våra fyra stugsamordnare spelade upp tre olika scener för bemötande och värdskap på stugplatsen. De personifierade den strikta respektive nonchalanta och överdrivet välkomnande stugvärden. Hög igenkänningsfaktor och tillfälle för reflektion av vårt värdskap ute i fält.

Ett nytt ämne var praktisk fjällkunskap som leddes av Bengt Gustafsson. Vi fick tips och kunskap om användning av fjällkartor och GPS appar, fjällräddning och larm, överbeläggning, fysiska risker och ensamarbete. Mycket uppskattat av deltagarna och flera uttryckte att man gärna ser mer av den här typen av praktisk kunskap. Ett tips är att STF Fjällstugor har tagit fram en lathund för att larma. Den kommer finnas på prov ute på stugplatserna nu i sommar. Stugsamordnarna visade verkligen skådespelartalang och vi tror de hade lika roligt som oss deltagare.

Vi var två deltagare från styrelsen och sista dagen fick vi möjlighet att presentera föreningen och vår verksamhetsplan för hela deltagargruppen. Äldre exemplar av tidningen Fjällvärden hade strykande åtgång och vi börjar redan se nya medlemmar registrera sig och betala in årsavgift. Vi hade en lärorik helg och träffade många nya trevliga stugvärdar!

Malin Kotake och Leif Jönsson