Äntligen har sommaren kommit till fjällen.  Stora snömängder väntar emellertid ännu på sina platser för årets  fjällvandrare i nordligaste Sverige meddelar SvT i ett nyhetsinlägg den 17 juni.  I Abisko har redan de första besökarna påbörjat sin vandring söderut längs Kungsleden och säsongens första stugvärdar som nu är på plats har under senaste veckan börjat öppna fjällstugorna.  Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd varnar för rådande höga vattenflöden i jokkarna och riskerna för att snön på sina platser kan göra det svårt att följa lederna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stora-snomangder-vantar-fjallvandrare

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/tre-tips-till-dig-som-ska-fjallvandra-i-sommar

Några som gläds åt de stora snömängderna är utförsåkarna som firar midsommar i fullbelagda Riksgränsen, ca. 3 mil västerut.  Bilderna från SvT-s reportage därifrån ger belägg för Naturvårdsverkets bedömning att snön kan ställa till problem för fjällvandrarna i början på säsongen, särskilt på lite högre höjder när de kommit en bit söderut från Abisko.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/har-firar-de-midsommar-i-skidbacken-i-riksgransen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-aker-de-skidor-under-midnattsolen

Med dessa härliga bilder i reportagen från Abisko och Riksgränsen önskar web-redaktionen alla medlemmar en riktigt Glad Midsommar!